Karácsonyi tervezgetés

Az elmúlt pár évben a Karácsony nekem a rohanásról szólt,így elismerésre méltónak találom azokat,akik képesek mindent megszervezni,dolgozni,készülni és még a gyerekekre is figyelni.
Idén úgy alakult,hogy biztos lesz időm mindenre,de valahogy-biztos a megszokás miatt-mindig azon jár az agyam,hogy mit mikor kell megcsinálni,aztán kapcsolok,hogy neeeem,most nem fogok dolgozni 24-én.
Ennek ellenére úgy gondolom,hogy a többségnek hasznára lehet a tervezés,mert egy jól kidolgozott listával a teendőkről,talán kevésbé lesz stresszes az ünnep és megkockáztatom,még élvezhető is lesz.
Szóval elő a papírral és a ceruzával,tervezzünk!

November 21-27.
Ezt a hetet szánhatjuk a nagytakarításra.Ha dolgozol,még jobb,ha előbb kezded.Nem kell egy nap alatt mindent megcsinálni,elég ha napi fél órát szánsz a dologra,így nem merülsz ki teljesen és nem veszíted el a kedvedet.
Csinálj belőle nyugodtan kényelmi kérdést,hogy milyen szisztéma szerint haladsz!Lehet például helyiségenként (hétfőn csak a Wc,kedden csak a fürdő,szerdán csak a konyha,stb)vagy akár takarító eszközönként (hétfőn portölés,kedden mosás és vasalás,szerdán porszívózás),kinek mi a kényelmesebb és persze kinek mekkora lakása.
Egy fontos dolgot kell a héten mindenképpen megejteni és ez nem más,mint az adventi koszorú beszerzése,elkészítése,hiszen vasárnap már meg kell gyújtani az első gyertyát.Erre a témára később mindenképpen visszatérek.

November  28- December 4.
Itt van advent első hete,de semmi pánik,a takarítás kész és ha ügyesen csináltuk,akkor a következő pár hétben már csak apróságokkal kell ezen a téren foglalkoznunk.
Most szánjunk egy kis időt a listázásra!

Lista 1:Találd ki,mi kerül a fa alá!
Alaposan gondold végig,kinek szeretnél saját készítésű ajándékot adni,mert az elkészítéshez szükséges dolgokat a héten mindenképpen be kell szerezni,idő függvényében akár el is kezdheted a kreatívkodást,hogy az utolsó órák ne a dekor ragasztó fújkálásával teljenek.
Érdemes még ilyenkor felhajtani az ajándékokat,mert van választék és ha menet közben valamiért változtatni szeretnél,nem kell beérned a maradékokkal és "jó lesz ez neki"ajándékokkal.
Ha webshopból rendelsz,minél hamarabb töltsd meg azt a virtuális kosarat,mert az ünnep közeledtével bizony több esély van rá,hogy nem érkezik meg időben a csomag.
Gondolj azokra is,akiket meglátogatni nem tudsz,de nem szeretnél kihagyni,vegyél képeslapokat vagy délutáni programként készítheted őket a gyerekekkel is.

Lista 2:állítsuk össze a karácsonyi menüt és írjuk fel,mit kell beszerezni hozzá!
Ideje átnézni, nem avas-e a dió,jó-e még a sütőpor,van-e otthon a szükséges fűszerekből?!Dobj ki mindent,aminek kétes a szavatossági ideje vagy csak rémlik,hogy mikor használtad utoljára,ne Karácsonykor kísértsük a gyomorrontást.

Lista 3:dekoráció ellenőrzése!
Alig vártad,igaz? :) Vedd elő az összes karácsonyi dekorációt,találd ki idén milyen színnel szeretnél díszíteni ÉS szelektálj!Dobd ki az esetleg összetört gömböket,úgysem fogod őket megragasztani,most hiába gondolod így. Dugd be az izzósort,kültérit és beltérit egyaránt és ellenőrizd működik-e.
Ha valami hiányzik vagy nem működik,még van időd beszerezni a héten,választék lesz bőven...még!

December 5-11.
A héten érdemes elintézni a nagy bevásárlást,beszerezni mindent a listáról,megvenni,ami nem romlandó.
Nem szabad elfelejteni,a héten jön a Mikulás,a hétfői napba bele kell kalkulálni a csizmácskák pucolását és az éjszakai feltöltésüket:)
Írd meg és postázd a képeslapokat,talán elkerülheted a kígyózó sorokat.
Ha a múlt héten a dekoráció ellenőrzésnél képes voltál ellenállni,most itt az ideje feldíszíteni a lakást.Vedd elő a karácsonyi cd-ket,hangolódj és nyugtasson a gondolat,hogy minden kész lesz időben.
Vasárnap ne maradjon el a harmadik gyertya sem!


December 12-18.
Megkönnyítheted a jövőhetet,ha már most előre dolgozol a konyhában.Ha új sütemény receptet szeretnél kipróbálni,letesztelheted,a következő alkalommal így már simán fog menni minden.Fontos,ha elhasználtad az alapanyagokat,pótold azt!Persze ha a próbasütést is beleszámítottad a bevásárlólistába,nem lesz gond.
Sok olyan főétel és desszert is van,ami kifejezetten megkívánja a pihentetést vagy jót tesz neki,ha van ideje az ízeknek összeérni,ezekbe a hét második felében nyugodtan nekikezdhetsz.Ilyenek például a pácok,a mézeskalács,kekszek,melyeknek puhulniuk kell. Hétvégén akár panírozhatsz is,mindent meg lehet csinálni,amit a mélyhűtőben el tudsz tárolni pár napig.
Hogy a drága férfiak se maradjanak munka nélkül,heti feladatként rájuk bízhatjuk a fenyőfa beszerzését és még egy alapos porszívózást például,ugye jól tudjuk,hogy ettől is teljesen ki lesznek merülve:)
Érdemes az estékből időt szánni az ajándékok csomagolására,persze nem kell az összeset egyszerre,ha minden napra jut belőle,nem akarod majd magadat is inkább bedobozolni,mire a végére érsz.
Vasárnap gyújtsd meg a negyedik gyertyát!
 
December 19-24.
Ha tényleg el akarod kerülni a boltokban a tülekedést,érdemes a hét első két-három napjában beszerezni azt,ami lemaradt.Vedd meg,amit a romlandósága miatt nem mertél,ha vendégeket vársz szerezd be az italokat,ellenőrizd,van-e elég szék,pohár,tányér,stb.
Kortól függően vonjuk be a gyerekeket is a készülődésbe,bízzunk rájuk roppant fontos dolgokat,de mivel tudjuk,hogy ezeket gyorsan megunják,szerezzünk nekik elfoglaltságként például színezőket,hogy legyen mivel lefoglalni őket a véghajrában.
Készítsünk el minden olyan ételt még 23-án,aminek nem feltétlenül kell frissen sülnie,sokkal nyugodtabb lesz a szentesténk,ha utolsó nap csak a terítéssel,a csokiöntettel és a fadíszítéssel kell foglalkoznunk.
Osszuk be körültekintően az időnket,minél kevesebb munka marad az utolsó napra,annál jobb,az sem utolsó szempont,ha a vendégeket a szépen megterített asztal mellett nem fogadja olajszag.

A legfőbb szempont:
Rengeteg dolgot kell elintéznünk,mindemellett toppon kell lennünk otthon és a munkahelyen egyaránt,hiába ez a legszebb dolog az évben,mégis a legnagyobb stresszforrás is.
Próbáljunk türelemmel lenni egymás iránt,próbáljunk békében élni egymás mellett.
Mindenkinek van miért és kiért rohannia,ne nehezítsük meg a saját dolgunkat felesleges idegeskedéssel.
Ne feledjük,a Karácsony a Szeretet Ünnepe!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése