A mézeskalács az egyik legfinomabb édesség ilyenkor,lássuk mi is kell hozzá.
Ezt a csodás mézeskalács karácsonyfát itt találtam.
-1kg finomliszt
-30 dkg porcukor
-3 tojás
-3 evőkanál margarin
-30 dkg méz
-1 csipet só
-1 kiskanál szódabikarbóna
-3 dkg őrölt fahéj
-1 dkg őrölt szegfűszeg
-vagy az utolsó két pont helyett 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék
Elkészítés:
A szárazanyagokat -liszt,porcukor,fűszerek,szódabikarbóna-átszitálás után összekeverjük.
Hozzáadjuk a tojásokat és a puha margarint.
A mézet érdemes meglangyosítani,ezt könnyen megteheted,ha üveggel együtt meleg vízbe állítod.
A tésztát jól összedolgozva,csak arra kell figyelni,hogy ne legyen túl lágy az állaga.
Javasolt 1-2 óra pihentetés a hűtőben,bár sokan ezt a lépést kihagyják,szerintem próba kérdése minden.
A tésztából vágjunk le egy cipónyi adagot,ezt nyújtsuk ki lisztezett deszkán körülbelül fél centi vastagra,ezután jöhetnek a lisztezett kiszúróformák.
Miután kiszaggattuk a nekünk tetsző figurákat,sütőpapíros vagy kizsírozott,kilisztezett tepsibe tegyük őket és közepesen forró sütőben,süssük őket aranybarnára.
Díszítés:
Szép mintákat rajzolhatunk a mézeskalácsokra,ha 1 tojásfehérjét 2-3 dkg cukorral habbá verünk.Itt most nem a kemény hab a cél,az a jó,ha még folyik.Ezt töltsük például uzsonnás zacskóba,aminek ha levágjuk az egyik sarkát,kész is lesz a "ceruzánk".Persze kapható a boltokban kész,sőt színezett íróka is.
Díszíthetünk gyöngycukorral is,sok színben és formában kapható.
Tárolás:
A mézeskalács egyik fontos jellemzője,hogy sütés és kihűlés után megkeményednek,de 1-2 nap után újra megpuhulnak.
Fém dobozban hetekig eltárolható.
Felhasználás:
Nemcsak nagyon finom,fantasztikus illatával megteremthetjük a karácsonyi hangulatot.Akár csodás házikót is készíthetünk belőle,de adventi koszorú kellékei is lehetnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése