A költözés praktikái

Hogy néz ki egy átlagos költözés? Időben tudod, hogy mikor költözöl, van időd beosztani az idődet, ráérsz apránként csomagolni, figyelsz a részletekre, semmit nem törsz össze és nem este kapsz a fejedhez, hogy mi maradt ott. Nos, ez az, ami nálunk most egyáltalán nem így sikerült! :)


Nem megyek bele a részletekbe, a lényeg, hogy első nap sikerült leszervezni a költözést, következő nap volt idő rendet tenni az új helyen, a harmadik napon jött a régiben a csomagolás, autóra fel és az új helyen lepakolni...és ilyenkor áldom a sorsot, hogy ott volt a Tesó, a Sógor, Apukám, Anyukám, aki közben finomságokat készített nekünk és persze Élet, akin mindig meglepődöm, hogy milyen erős ;)

Rengeteg költözésen túl vagyok. Nekem is sok volt, sokban is segédkeztem, a csomagolásnál és a pakolásnál is...azt kell mondanom, ha az embernek van ideje és fejben összerakja, mit-mikor-mivel-hova, akkor a cipekedést leszámítva, nem megerőltető dolog, inkább lelkileg viselheti meg az embert. Ha szeretted az előzőt, ha nem, akkor is változás és az ilyen mindig feldolgozásra vár.

Hogy ne veszítsem el a fonalat, az jutott eszembe, talán érdemes lenne egy pár pontban leírni, hogyan "kellene" kinéznie ennek a dolognak, illetve hogyan tehetjük egy kicsit könnyebbé.


Kb. 2-3 héttel a költözés előtt: 
Fix időpontokat nem írnék, mindenkinek más a munkarendje, ez egyénileg eldöntendő kérdés.
  • Segítség a csomagoláshoz, illetve a pakoláshoz: család, barátok, költöztetők. Idő, pénztárca kérdése, én még soha nem költöztem céggel, így arról nem tudok nyilatkozni, de a többi segítő kezet időben kell felkérni és még az utolsó héten is megerősíteni, hogy valóban jönnek-e.
  • Dobozok, ládák, műanyag zsákok, szemetes zsákok, cellux, madzag, olló, sniccer, gumipók, rengeteg újságpapír a törékeny dolgokhoz, filc a dobozok feliratozásához
  •  lakberendezési ÉS pakolási terv készítése

Kb. 1 héttel a költözés előtt
  •  Ha veszed és nem bérled az új otthont, akkor sem garantált, hogy már üres lesz, lehet, hogy csak a költözés előtti 1-2 napon van lehetőség kitakarítani azt. Ha már nálad a kulcs, irány takarítani :)
  • Elkezdhetsz dobozolni mindent, amit nem használtok minden nap. Én próbáltam mindig úgy beosztani, hogy minden napra jusson valami. Még soha nem sikerült szabadságot kivenni a költözés miatt, így munka előtt/után vagy szabadnapon kellett csomagolnom.
  •  Ha van pince, padlás, garázs, tároló, érdemes azokkal kezdeni.
  •  A sorban előre mindig a könyvek, dvd-k, cd-k, képek jönnek. Ezeket dobozok nélkül, madzaggal tökéletesen össze lehet kötni.
  • Aztán a ruhák és cipők, amiket az adott évszak miatt éppen nem hordunk ( vagy egyáltalán nem...ezeket ne csomagoljuk, hanem dobjuk ki, ajándékozzuk el). Nagyjából azt is el lehet dönteni, hogy a következő 2-3 napban mit veszünk fel, így minden mást elrakhatunk.
  • A konyhában is elrakhatunk mindent, maradjon annyi pohár, tányér, kanál és villa, ahányan vagyunk, egy éles kés, egy lábos, szalvéta, pár fűszer, amit sűrűn használunk. Érdemes a hűtőből mindent kienni, fölösleges cipelni őket.
  • Ilyenkor már a hálószobában sem hagyok semmit, csak a párnát és a takarót, az utolsó reggelen csak zsákba kell őket dobni.
  • A fürdőben is a napi tisztálkodási szerek maradnak, fogkefe, fogrém, tusfürdő, törölköző, napi smink, dezodor, utolsó nap egy neszeszerbe vagy kis dobozkába beszórva, jól feltüntetve rajta, hogy mi van benne, ez is a *túlélőcsomag része! 
  •  Csomagolás közben, én minden dobozra ráírom, hogy mi van benne, melyik szobába megy majd. Még a régi helyen kijelölünk egy falat és oda halmozzuk az elkészült dobozokat, zsákokat, hogy ne kelljen őket kerülgetni a lakásban.
*Túlélőcsomag:
Mindamellett, hogy mindenre ráírjuk, hogy mi van benne, mégsem szerencsés, ha nem készítünk egy kupacba pár hasznos holmit, ami az első estén és reggelen igen hasznos lehet. A cipekedés után nem valószínű, hogy van kedve az embernek rögtön kipakolni, jól esik a nyugodt vacsora, a fürdés, aztán beájulni az ágyba, ezért kell a csomag:
  •   Ha van kisállat a családban, neki táp, vizes tál, a kis párnája vagy takarója, amin érzi a biztonság illatát, esetleg egy labda vagy bármi játék, amit szeret. Nagyon meglesz rémülve, ez egészen biztos, de ha kap inni és előkerül a kis játéka, ti is ott vagytok, hamar megnyugszik majd :)
  • A fürdőbe, mosdóba: wc papír, tusfürdő, törölköző, fogkefe, fogkrém, fésű, hajsampon, a napi gyógyszerek, fájdalomcsillapító, esetleg egy fásli, ha valaki meghúzódna (minténtegnap)
  • A nappaliba és hálóba: érdemes valahol elől tartani egy-egy olyan lámpát, amit csak be kell dugni a konnektorba, hátha nincs meg a csillár...vagy összetört...vagy kitudja :) Persze az ágynemű vagy hálózsák, ki hogy szereti.
  • A konyhába: mindenkinek egy tányér, pohár, evőeszköz, papírtörlő, ha van, akkor az előre becsomagolt étel (mi ilyenkor mindig pizzázunk, most kaptunk Anyutól fincsi gulyást is :)
  • A legfontosabb iratok egy helyen, telefontöltők, mindenféle kulcs

Azt hiszem, mindent összeszedtem. Ha mégsem, akkor majd bővítem a listát, akár Ti is írhattok listát :)
Mi ma reggel otthagytunk mindent a munka kedvéért, holnap ugyanez lesz, hétvégén lesz időnk mindent a helyére tenni, aztán jöhetnek majd a csinosítgatások is. Munkahelyen pihenünk...van ilyen :)


képek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése