Csodálatos levendula

"Ha álmunkban levendula illatot érzünk,egy kedves élmény emlékét idézzük fel" Krúdy Gyula
 
Az egyik legsokoldalúbban, leghasznosabban alkalmazott illatos növény, egyúttal gyógy-, fűszer- és dísznövény. Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékéről származó félcserje. Lilás virága kellemes, üde, illatos. Nálunk termesztik.

A levendulát szaporítani lehet magról, melyet késő ősszel kell a szabadföldbe, cserépbe, melegágyba elültetni, majd tavasszal palántázni, míg addig erősödik, hogy ki lehet ültetni. Ez eltarthat egy, de inkább két évig is. Egyetlen levendulamagból fejlődik ki végül több év alatt a levendulabokor.Napos és meleg helyre kell ültetni a levendulát, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. A legfontosabb a sok napfény. Évelő növény, télre megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait.A kellemes illatú virágokat nyílássukkor a szárakról leszedegetik, és megszárítják. Gyűjtési ideje június.

Népies neve keskenylevelű levendula, orvosi levendula, szagos levendula.
A levendulát már az ókorban is használták illatosításra, szépségápolásra, gyógyításra és nyugtatónak. A latin neve a római lavare (mosni) igéből ered, mosáskor, fürdéskor is használták.

A rendkívül vonzó növény illata és kedvező hatásai révén máig népszerű. A természetgyógyászat megújulásával, terjedésével, az aromaterápia térhódításával jelentősége növekszik. Fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is.Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Régóta használják rovarcsípések esetén is.
Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában.
A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonsággal alkalmazhatók.
Kellemes illóolaját előszeretettel hasznosítja az illatszeripar.
Virágzás elején, amikor a levendulavirágok kinyíltak, szárral együtt vágjuk le, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. Ha szárított virágdíszt szeretnénk, lefele lógatva kössük fel. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése